Säännöt

SALPAUSSELÄN SPANIELIKERHO RY:N SÄÄNNÖT 

1. YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA Yhdistyksen nimi on Salpausselän Spanielikerho ry ja sen kotipaikka on Lahden kaupunki. 

2. YHDISTYKSEN JÄSENYYDET Yhdistys on Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:n, Salpausselän Kennelpiiri ry:n ja Suomen Spanieliliitto – Finlands Spanielförbund ry:n jäsen. 

3. TOIMINNAN TARKOITUS Yhdistyksen tarkoituksena on edistää puhdasrotuisten spanielien käyttöä ja tunnetuksi tekemistä. Tarkoitustaan yhdistys toteuttaa: 1) Tekemällä yhdistyksen toimialaan kuuluvaa valistustyötä mm. järjestäen keskustelu-, neuvonta- ja koulutustilaisuuksia, koiranäyttelyitä, -kokeita ja –kilpailuja, 2) levittämällä oikeita käsityksiä kenneltoiminnan merkityksestä sekä asianharrastajien että yleisön keskuudessa, 3) seuraamalla kenneltoimintaa koskevaa kehitystä ja tekemällä alan kehittämistä tarkoittavia aloitteita, 4) ylläpitämällä yhteyksiä 2:ssa kohdassa mainittuihin ja muihin alan järjestöihin sekä antamalla niille tarvittavaa apua yhdistyksen toimialan puitteissa, sekä 5) suorittamalla yhdistyksen toimialaan kuuluvia yllämainittuja tehtäviä rotujärjestön tekemiä päätöksiä tai ohjeita noudattaen.. 

4. VAROJEN HANKINTA Varat toimintaansa yhdistys hankkii jäsenmaksuilla, joiden suuruuden määrää yhdistyksen syyskokous. Yhdistys voi toimintansa tukemiseksi järjestää myyjäisiä, juhlia ja muita samantapaisia tilaisuuksia, panna toimeen keräyksiä ja arpajaisia, omistaa kiinteää ja irtainta omaisuutta sekä ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja. 

5. YHDISTYKSEN JÄSENET Yhdistyksen jäseniä ovat sen vuosi-, perhe-, kunnia-, tai ainaisjäsenet. Yhdistyksen jäseneksi pääsee hyvämaineinen henkilö, jonka yhdistyksen hallitus jäseneksi hyväksyy. Ainaisjäseneksi pääsee maksamalla vuosijäsenmaksun kymmenkertaisena tai oltuaan vuosijäsenenä 20 vuotta. Voimassa olevat ainaisjäsenoikeudet säilyvät edelleen. Perhejäseneksi voidaan hyväksyä sellaisen perheen jäseniä, jonka muu jäsen on jo yhdistyksen vuosi- tai ainaisjäsen. Perhejäsen ei saa yhdistyksen äänenkannattajaa. Kunniajäseneksi voi vuosikokous hallituksen yksimielisen ehdotuksen perusteella kutsua henkilön, joka on erityisen ansiokkaasti edistänyt yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamista. Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät. 

6. JÄSENEN EROAMINEN Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai suullisesti yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Hänen tulee suorittaa maksettaviksi erääntyneet ja eroamisvuonna voimassa olevat liittymis- ja jäsenmaksut, joihin hän on määräajaksi sitoutunut. Jos jäsen ei ole 30.4. mennessä suorittanut jäsenmaksuaan, toimii yhdistyksen sääntöjä tai tarkoitusperiä vastaan taikka hyvien tapojen vastaisesti, tai jos hän menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella on huomattavasti vaikeuttanut yhdistyksen toimintaa, tai on erotettu Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry:stä, on yhdistyksen hallituksella oikeus erottaa hänet yhdistyksestä. Erottamiseen vaaditaan täysilukuisen hallituksen yksimielinen päätös. Jäsenellä, joka eroaa tai erotetaan yhdistyksestä, ei ole oikeutta sen varoihin. 

7. YHDISTYKSEN TOIMIKAUSI Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain ja ne on hallituksen toimintakertomuksen kanssa esitettävä yhdistyksen toiminnantarkastajille tammikuun 31. päivään mennessä. Toiminnantarkastajien tulee antaa vuosikokoukselle osoitetut tarkastuskertomuksensa hallitukselle viimeistään 2 viikkoa ennen vuosikokousta. 

8. YHDISTYKSEN KOKOUKSET Yhdistys kokoontuu vuosittain kahteen varsinaiseen kokoukseen: syyskokoukseen loka-marraskuussa vuosikokoukseen helmi-maaliskuun aikana. Yhdistys voi kokoontua ylimääräiseen kokoukseen hallituksen kutsusta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta kirjallisesti vaatii, kummassakin tapauksessa vain kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyä varten. Jos jäsen haluaa jonkin asian kokouksen käsiteltäväksi on siitä tehtävä hallitukselle kirjallinen esitys vähintään kolme viikkoa ennen kokousta. Kokouskutsu on julkaistava yhdistyksen kotisivulla tai lähetettävä postitse tai sähköpostitse yhdistyksen jäsenille vähintään yhtä viikkoa ennen kokousta. Kokouskutsu lähetetään jäsenen ilmoittamaan yhteystietoon. Kokouksella on jokaisella jäsenellä yksi ääni, jota hän käyttää läsnä olevana. Kaikki ne asiat, joista ei yhdistyslaki eivätkä nämä säännöt toisin määrää, ratkaistaan avoimella äänestyksellä ja yksinkertaisella äänten enemmistöllä, mikäli ei lippuäänestystä vaadita. Äänten mennessä tasan ratkaisee vaaleissa arpa ja muissa asioissa puheenjohtajan kannattama mielipide. 

9. KOKOUKSISSA KÄSITELTÄVÄT ASIAT Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 1) Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri. 2) Todetaan kokouksen laillisuus. 3) Valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa. 4) Määrätään liittymis- ja jäsenmaksut seuraavaksi toimintavuodeksi. 5) Esitetään toimintasuunnitelma ja talousarvio tulevalle toimintavuodelle. 6) Hallituksen puheenjohtajan sekä hallituksen varsinaisten jäsenten vaali erovuorossa olevien tilalle. 7) Kahden toiminnantarkastajan ja heidän varamiestensä vaali. 8) Hallituksen mahdollisesti esittämien toimikuntien jäsenten vaali. 9) Määrätään yhdistyksen edustajat Suomen Spanieliliitto – Finlands Spanielförbund ry:n sekä kotipaikkansa kennelpiirin kokouksiin. 10) Käsitellään hallituksen tekemät esitykset. 11) Käsitellään muut kokouksen hyväksymät asiat. Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 1) Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri. 2) Todetaan kokouksen laillisuus. 3) Valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa. 4) Esitetään hallituksen vuosikertomus, varainhoitokertomus ja toiminnantarkastajien lausunto. 5) Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta sekä tili- ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle. 6) Hallituksen kokouksen päätettäväksi esittämät asiat. 7) Käsitellään muut kokouksen hyväksymät asiat. 

10. HALLITUS Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon vuodeksi kerrallaan valittavan puheenjohtajan lisäksi kuuluu kuusi varsinaista jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Taloudenhoitaja ja sihteeri voidaan valita myös hallituksen ulkopuolelta. Varsinaisista jäsenistä on erovuorossa vuosittain kaksi jäsentä ja kahdella ensimmäisellä kerralla määrätään erovuoroiset jäsenet arvalla. Jos hallituksen jäsen joutuu eroamaan kesken toimikauttaan, voi yhdistyksen kokous valita hänen tilalleen uuden jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Hallitus on päätösvaltainen puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan ja vähintään kolmen jäsenen läsnä ollessa. Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jompikumpi yhdessä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa. 

11. HALLITUKSEN TEHTÄVÄT Hallituksen tehtävä on näitä sääntöjä ja yhdistyksen kokousten tekemiä päätöksiä ja ohjeita noudattaen: 1) johtaa yhdistyksen toimintaa ja hoitaa sen taloutta ja omaisuutta 2) hoitaa yhdistyksen kirjeenvaihto ja muut juoksevat asiat 3) kutsua yhdistys kokouksiin ja valmistaa kokouksille sääntöjen mukaan esitettäväksi määrätyt asiat, sekä panna toimeen yhdistyksen kokouksien päätökset 4) tehdä aloitteita ja ehdotuksia yhdistyksen kokouksille sopiviksi harkitsemistaan toimenpiteistä yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamiseksi 5) päättää jäsenten ottamisesta ja erottamisesta, edustaa yhdistystä, kantaa ja vastata yhdistyksen puolesta niiltä osin kuin yhdistyslaki määrää 

12. SÄÄNTÖJEN MUUTOKSET Muutosehdotus näihin sääntöihin on jätettävä yhdistyksen hallitukselle vähintään kahta kuukautta ennen sitä kokousta, jossa se halutaan käsiteltäväksi. Hallituksen on esitettävä se lausunnollaan varustettuna seuraavalle varsinaiselle kokoukselle. Muutosehdotusta, jotta se tulisi hyväksytyksi, tulee kannattaa 3/4 annetuista äänistä. Sääntöjen muutoksille on saatava ennen niiden voimaansaattamista Suomen Spanieliliitto – Finlands Spanielförbund ry:n kokouksen hyväksyminen. 

13. YHDISTYKSEN PURKAMINEN Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa yhdistyksen toisistaan vähintään kahden kuukauden väliajalla seuraavassa kokouksessa, joista jommankumman tulee olla yhdistyksen varsinainen kokous. Purkamispäätöksen on saavutettava kummassakin kokouksessa vähintään 3/4 enemmistö annetuista äänistä. Yhdistyksen varat joutuvat sen purkautuessa samoja tarkoitusperiä edistävälle rekisteröidylle kennelyhdistykselle kokouksen päätöksen mukaan. 

14. Muuten noudatettakoon, mitä yhdistyslaissa säädetään.